multimedia chapter house

Salzburg
Photo © Julian Höck
Photo © Julian Höck
© Julian Höck
Photo © Julian Höck
Photo © Julian Höck
Photo © Julian Höck
Photo © Julian Höck
© Julian Höck
© Julian Höck
© Julian Höck
Architects
Lechner & Lechner Architects
Location
Salzburg
Year
2020
Team
Christine Lechner, Horst Lechner, Lukas Ployer, Paul Lechner, Daniel Kreuzsaller, Leonidas Peithner
Static
Thomas Forsthuber

The "Medienhaus Kapitelsaal" is located in the historic center of Salzburg, directly under the Fortress in the UNESCO World Heritage Site. The starting point for the intervention was an event hall that no longer corresponded to the state of the art and had to be adapted into a multifunctional media house.

The approach was to leave the historic building as intact as possible and to make the intervention in the medieval alleys as unobtrusive as possible. Nevertheless, the external appearance is inviting and transparent, and the visual relationships to the urban structure are to be established. Inside, the suspended ceilings of the existing hall were removed in order to be able to add another floor. These are suspended from the existing concrete girders on tie rods and the concrete ceiling was released. The air spaces between the platforms, which are used as offices, allow views into the created multifunctional hall.

The mobile partition wall allows the hall to be used for several purposes at the same time. One side is occasionally used for meetings and the other for events including a stage. The stage is mobile and can easily be moved in the hall. The hall is used for digitally transmitted holy masses, lectures, meetings, concerts, readings and much more. The hall can also be generously opened up to the Festungsgasse. The size of the old hall can be seen from the change in flooring. In this way, the traces of the past can be read.

The use of the existing foyer was expanded to become a meeting place and break room for the entire building complex. The formal link between the hall and the foyer is flowing. The existing terrazo fields are framed with wooden floorboards. This floor covering merges into the wooden floor of the hall and thus creates an atmospheric connection between the two areas. The copper counter in the foyer creates a spatial conclusion and a promising destination for the break.

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Other Projects by Architekturbüro Lechner & Lechner

old mill at the edge of the forest
Irrsee
LWS Winklhof
Oberalm
above the trees
Salzburg
Youthhostel Gerlos
Krimml
housing project Farmachstrasse
Saalfelden