old mill at the edge of the forest

Irrsee
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Photo © Martin Konzett
Architects
Lechner & Lechner Architects
Location
Irrsee
Year
2021
Client
Martin Konzett, Caroline Goellner
Team
Christine Lechner

The old mill building dates back to 1914 and has been adapted several times before. It is located at the transition from meadow to forest in a ditch next to a stream. The existing building was not sufficiently lit and the connection to the surroundings was not established.

Our approach was to strengthen and reorganize the existing rooms with careful interventions. It was essential to formulate the new interventions clearly legible and not to hide the static supports of the existing building. The character of the existing is strengthened by the contrast with the new. The scenic surroundings, the threshold between forest and hill country, can also be experienced.

The studio of the sculptor Caroline Goellner is positioned as a semi-public space on the ground floor. This is where their art is created and seminars held. The character of the former mill is most noticeable here, because the high mill rooms were only structurally strengthened and a window with a view of the stream was added. The patio door creates a separate entrance from the studio to the garden.

The interventions are only made selectively, where they achieve a major effect with small interventions. There is a small workshop with ceramic machines and a large gallery room. The new window, with the dimensions of the existing window, was positioned in the upper pocket of the gallery of the studio in the direction of the creek and a pleasant workplace was created.

Visitors come from the gallery space of the Kunstaltier to the private area via an existing old "creaky wooden staircase". Living and working come together in one place. The living space is placed above the gallery space. By opening up the living room on the west wall of the house, an opulent view of the landscape is generated. The window becomes a picture frame and the static reinforcement is deliberately staged.

The striking intervention is limited to the side facing away from the entrance to the studio. A small pocket in the attic connects the private rooms and gives the low living space a play between height and depth. The newly created terrace opens up direct access to the landscape from the private area. In this way, work and leisure can exist in close proximity to one another.

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Other Projects by Architekturbüro Lechner & Lechner

multimedia chapter house
Salzburg
LWS Winklhof
Oberalm
above the trees
Salzburg
Youthhostel Gerlos
Krimml
housing project Farmachstrasse
Saalfelden