House STA

Dornbirn
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Foto © Albrecht I.Schnabel
Arquitectos
Dietrich | Untertrifaller Architekten
Ubicación
Dornbirn
Año
2020
Coste
0 - 100.000
Pisos
1 - 5 pisos
Statics
Eric Leitner
Building Services
Engel, Dornbirn
Electrics
Pro Strom, Lauterach
Building Physics
Meusburger, Schwarzenberg
Construction Management
Flatz&Jäger, Bezau
Builder
Burtscher Bau, Bregenz
Timber Construction
Greber, Bezau

The residential building from the 1960s no longer met contemporary requirements, neither visually, ecologically, nor in terms of the room layout. A conversion would not have been profitable, so we decided to demolish the house down to the basement and build a new two-storey wooden construction on top.
The new building is based on the previous volume and floor space. Even the small recess of the south facade follows the trace of the old house. The preserved basement serves as a plinth and offers space for bicycle, storage and technical rooms.
The new house is designed as a light wooden structure, with a spacious living, cooking and dining room, office and guest bathroom on the ground floor; children’s rooms and master bedroom with bathroom and dressing room on the upper floor.
The small window openings in the silver fir façade towards the neighbouring houses only frame specific views. The building opens generously to the south and the garden: room-high sliding doors on the raised ground floor extend the living space to the outside, with direct access to the terrace and an exposed concrete pool. Above, a full-length balcony with a wooden balustrade offers privacy and security to the room-height glazed bedrooms and children’s rooms.
The materialization of the house, characterized by wood, concrete and black steel, is reflected in the interior. The result is a harmonious overall design, an urban oasis of retreat for the whole family.

Proyectos relacionados

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Magazine

Otros proyectos de Dietrich | Untertrifaller Architekten

Collège Simone Veil
Lamballe, France
Cartoucherie Wood'art Eco District
Toulouse, France
Supermarket Eurospar Vorkloster
Wibeba Administration
Wieselburg
House DI
Bregenz